Konference Česká škola 21. století k sobě přivedla školy a firmy

Výuka technických a přírodovědných předmětu se na českých školách zlepší jen tehdy, budou-li spolupracovat rodiče, firmy i školy. To je hlavní závěr druhého ročníku konference Česká škola 21. století, kterou pořádala Nadace Depositum Bonum a Erste Corporate Banking ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR. O konkrétních krocích a formách spolupráce spolu diskutovalo 120 zástupců vzdělávacích institucí a firem.

Na konferenci se sešli učitelé z mateřských školek, ředitelé gymnázií a představitelé velkých strojírenských firem. Záštitu nad akcí udělil předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministerstvo průmyslu a obchodu i ministerstvo školství. Smyslem konference totiž bylo spolu propojit zainteresované strany a dojít ke konkrétním formám podpory a partnerství.

„Když navštívíte úspěšné firmy, které exportují do zahraničí, a vidíte, že nemohou najít na trhu práce kvalifikované pracovníky, zabolí vás u srdce. Proto je jedním z našich cílů přivést dohromady lidi z finančnictví, průmyslu, škol a politiky, aby podpořili vzdělávání,“ řekl při zahájení konference Pavel Kysilka, předseda správní rady Nadace Depositum Bonum a předseda představenstva České spořitelny. „Když jednáme se zahraničními investory, nejužší místo ve vyjednávání jsou vždy dotazy, kde firmy vezmou domácí kvalifikované zaměstnance,“ uvedl Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu.

Vystupující se shodli, že technické dovednosti je třeba u dětí rozvíjet už od mateřských školek, a to například prostřednictvím technických stavebnic. „Musíme školákům a hlavně jejich rodičům dát možnost podívat se do firem a ukázat jim, že v nich najdou vynikající uplatnění. Strašně důležitá je také výuka odborníků z praxe přímo ve školách, to má veliký přínos. Dále je potřeba oživit mimoškolní vzdělávání,“ řekl Jaroslav Hanák, předseda Svazu průmyslu a dopravy.

Účastníci během diskuzí na kulatých stolech vyjmenovali zhruba 15 konkrétních bodů, které by přispěly ke zlepšení situace s nedostatkem technicky vzdělaných pracovníků. Jde například o další podporu daňových odpisů, rozšíření stipendií ve firmách, nabídka kariérního poradenství a důraz na praktickou výuku ve školách. „Systém ale funguje jen tehdy, pokud je podporován z centra i zezdola. Proto si cením firem a iniciativ, které tyto sami prosazují a vyvíjí vlastní projekty, jako třeba Nadace Depositum Bonum, která se zaměřuje na podporu učitelů v regionech,“ dodal Jaroslav Fidrmuc, náměstek ministra školství.

Konference se konala jako první z akcí plánovaných v rámci Roku průmyslu a technického vzdělávání, který pro rok 2015 vyhlásil Svaz průmyslu a dopravy ČR (fotogalerii SPD ČR z akce najdete zde). Hlavním partnerem této iniciativy je Erste Corporate Banking.

Podívejte se na na program konference a medailonky hlavních vystupujících. Závěry z konference najdete zde.Tématu technického vzdělávání a konferenci se také věnovala příloha Hospodářských novin Česká škola 21. století.

Podívejte se na reportáž z akce.