Články

Elixír do škol

Elixír do škol je vlajkový projekt Nadace Depositum Bonum, jehož smyslem je podpořit výuku nejen technických a přírodovědných oborů zejména na základních a středních školách.
Někdy stačí velmi málo – třeba když učitel nechá děti si na vlastní kůži vyzkoušet zajímavý pokus, používá příklady z praxe a podporuje rozvoj přirozené zvídavosti dětí. To má často zásadní vliv na to, zda se děti budou technickým oborům vyhýbat, nebo je začnou vyhledávat, budou je bavit a třeba se rozhodnou je dále studovat.

Nadace Depositum Bonum skrze projekt Elixír do škol podporuje takové pedagogy, kteří mají chuť inspirovat, nadchnout a do výuky přináší inovativní a zábavné prvky. Takový přístup v dětech vyvolává přirozenou zvídavost a chuť objevovat, poznávat a učit se.Regionální centra

Cíle projektu jsou v praxi naplňovány skrze Regionální centra.

Po celém Česku funguje dnes 22 center, to nejnovější vzniklo v září 2017 v Uherském Hradišti. Jde o prostor, kde se učitelé fyziky pod vedením zkušeného kantora každý měsíc schází, sdílejí své zkušenosti, nápady a inspirují se navzájem.
Účast je dobrovolná, zadarmo a přijít může kdokoliv, kdo má zájem se něco nového naučit nebo předat osobní zkušenost.

AKTUALITY

Elixír byl na TEDx Prague 2017

Každoroční velká akce TEDx Prague - letos pod názvem - Krásný nový svět, byla i za naší účasti. Elixír do škol se stal součástí relaxační zóny České spořitelny (dlouhodobého generálního partnera) a společně jsme vytvořili fyzikální a přírodní koutek.

Díky nápadům z dílny učitelů fyziky z regionálních center Elixíru si účastníci sobotní akce mohli vyrobit vlastní fyzikální hračky a vyzkoušet si na nich, jak funguje například rovnováha nebo odpor.

navštívili jsme:

RC Sokolov - Dílny - září 2017

RC Kroměříž - Dílny 20.9.2017 - večer na téma vibrace :-)

Petra Prošková
ředitelka projektu

Kateřina Mlčková
koordinátorka projektu

Při vytváření metodiky Nadace Depozitum Bonum využívá zkušeností a znalostí odborné vzdělávací iniciativy Heuréka a   plánuje rozšířit působnost i mimo oblast fyziky.
V rámci českého školství se jedná o unikátní projekt, který pedagogům pomáhá nejen zkvalitňovat výuku, ale vytváří komunitu motivovaných učitelů, kteří mají chuť dělat věci jinak.

Podrobné informace najdete v Evaluační zprávě za rok 2015 (Evaluační zpráva za rok 2014 je ke stažení zde).

Projekt Elixír do škol vznikl ve spolupráci s Jednotou českých matematiků a fyziků

Projekt Elixír do škol a jeho kolektiv ocenila Česká fyzikální společnost za trvající významnou činnost v popularizaci fyziky.

Na projektu se podílí rovněž řada dalších expertů na školství a na oblast didaktiky fyziky a podporuje ho Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR