Konference Elixíru do škol se zúčastnilo přes 160 učitelů

Celkem 174 účastníků, pět plenárních přednášek, 31 workshopů a dílen, šest významných hostů. Průběh třídenní konference Elixír do škol, kterou Nadace Depositum Bonum pořádala 16. až 18. května v Hradci Králové, se dá shrnout do těchto několika čísel. To nejpodstatnější se ale skrývá za nimi - hlavní cílem konference bylo pomoci učitelům fyziky z celého Česka nasbírat pro svou výuku nové nápady, inspiraci a načerpat energii, což se podle pozitivních reakcí zúčastněných podařilo.

V praktických dílnách si tak učitelé například vyzkoušeli, jak mohou ve svých hodinách zapojit práci s moderními tablety, jak se žáky stavbou papírových letadel a draků mohou zkoumat aerodynamiku či se dozvěděli, jaké fyzikální zákony využívají kouzelníci při svých vystoupeních. Jedním z témat konference bylo propojení fyziky s praxí, posluchači tak třeba zjistili na přednášce Jakuba Flejšara, trenéra snowboardistky a olympijské vítězky Evy Samkové, jak čeští jezdci využívají fyziku, aby co nejrychleji projeli závodní dráhou.

Konference byla akreditována u ministerstva školství a náměstek ministra Jindřich Fryč při svém úvodním slovu ocenil, kolik učitelů se chce dále zlepšovat ve své profesi a nabízet svým žákům fyziku v co nejzajímavější podobě. "Myslím si, že základem vzdělávání je dobrý a aktivní učitel, který má svou práci a svoje poslání rád. To, co dělá Nadace Depositum Bonum, jde právě cestou podpory aktivních učitelů, kteří přichází s novými formami výuky," uvedl na konferenci Jindřich Fryč.

„Kantor má ohromnou roli, pro předmět buď studenta získá, nebo mu ho znechutí. Pokud nebudou učitelé dobře připraveni, tak se situací ve školství nehneme. Jsem ale v tomto směru optimista a věřím, že se nám daří odrazit se ode dna,“ doplnil Josef Kubát, předseda Jednoty českých matematiků a fyziků.

Účastníci se shodli, že konference pro ně byla velmi přínosná, příští rok se proto bude konat druhý ročník s ještě větší kapacitou.

Sborník dílen z konference najdete zde

Podívejte se na reportáž z konference (verze s anglickými titulky zde). Záznamy jednotlivých přednášek najdete na stránkách Nadace Depositum Bonum v nejbližších dnech.

Image Gallery