Druhý ročník konference Elixír do škol "dobil" učitelům baterky

Více než 170 učitelů se o víkendu 15. až 17. Května 2015 sešlo na druhém ročníku konference Elixír do škol v Hradci Králové, aby načerpali inspiraci do svých hodin a rozšířili si obzory v tom, jak se dá fyzika učit zábavně. Připraveno pro ně bylo více než 40 dílen a přednášek. Konferenci akreditovanou ministerstvem školství uspořádala Nadace Depositum Bonum spolu s Fyzikální pedagogickou společností Jednoty českých matematiků a fyziků.

„Hlavním záměrem projektu Elixír do škol, kterého jsme se drželi i během druhého ročníku hradecké konference, je umožnit učitelům fyziky základních a středních škol, aby si mezi sebou vyměňovali praktické zkušenosti. Právě tato praktická cesta výuky jednoznačně přispívá k lepšímu pochopení a zvládání učební látky,“ říká Václav Kubata, ředitel Nadace Depositum Bonum.

„Projekt Elixír do škol potvrzuje svůj obrovský potenciál, poptávka fyzikářů po této konferenci naprosto převýšila její kapacitu. Účast tady totiž není povinností, ale především radostí ze seznamování se s novými věcmi a z výměny zkušeností,“ vysvětluje Leoš Dvořák, zástupce vedoucího Katedry didaktiky fyziky MFF UK a člen expertní rady projektu.

Snad největší zájem účastníků svou unikátní přednáškou vzbudil major Michal Daněk, pilot stíhačky Gripen. Nedělní fyzikální show Zdeňka Drozda pak „dobila baterky“ všem, které aktuálně čeká jedno z nejnáročnějších období: blížící se konec školního roku a s ním související uzavírání klasifikace. Zdeněk Drozd je také spoluautorem knihy Rande s fyzikou, která vznikla podle stejnojmenného televizního pořadu a její vydání finančně podpořila i Nadace Depositum Bonum.

Během tří dnů na konferenci se také uskutečnilo přes 40 interaktivních dílen zaměřených na ukázku pokusů a fyziky v praxi. Účastníci se dozvěděli, jak do výuky fyziky začlenit pokusy s raketami, postavit samonosný most Leonarda da Vinci, programovat jednoduché robotické systémy nebo vyrobit zmrzlinu pomocí tekutého dusíku.

Podívejte se na záznam přednášek a dílen: