Konference Elixír do škol 2016

Od 13. do 15. května 2016 se v Hradci Králové konal již třetí ročník konference Elixír do škol. Konference se zúčastnilo 180 učitelů fyziky z celé ČR. Konference nabídla učitelům navštěvujícím Regionální centra a dalším účastníkům projektu Elixír do škol příležitost setkat se s kolegy z celé republiky a získat inspiraci pro další práci.

Termín: 13.5. - 15. 5. 2016
Místo: Hradec Králové, Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Komenského 234, 500 03 Hradec Králové

Pořadatelem konference byla Nadace Depositum Bonum.

Spolupořadateli konference byly Fyzikální pedagogická společnost Jednoty českých matematiků a fyziků a ESERO CZ (Vzdělávací kanceláří Evropské vesmírné agentury).

Partnery konference byly E.ON Česká republika a Česká asociace science center.

Záštitu konferenci udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Konference byla akreditovaná na MŠMT.

Na konferenci vystoupili se svými přednáškami zajímaví hosté:

• Doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr., PřF MU Brno - s přednášku na téma Proč vidíme viditelné světlo? - prezentaci najdete zde
  • Ing. Dana Drábová, Ph.D., dr. h. c., SÚJB - s přednáškou na téma Jaderné technologie - přínosy a rizika - prezentaci najdete zde
  • Ing. Jiří Ptáček, Ph.D., EGÚ Brno, a.s. - s přednáškou na téma Dokážeme poručit tokům elektřiny v sítích? - prezentaci najdete zde
  • Prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc., MFF UK Praha - s přednáškou na téma Einsteinovy gravitační vlny konečně prokázány!  - prezentaci najdete zde

Podívejte se na záznam přednášek a dílen:

Sborník dílen z konference Elixír do škol 2016 je volně ke stažení zde.

Reportáž z konference

Zahájení konference:

Přednáška Jaderné technologie - přínosy a rizika (Ing. Dana Drábová, Ph.D., dr. h. c., SÚJB):

Přednáška Proč vidíme viditelné světlo? (Doc. RNDr. Zdeněk Bochníček, Dr., PřF MU Brno):

Přednáška Dokážeme poručit tokům elektřiny v sítích? (Ing. Jiří Ptáček, Ph.D., EGÚ Brno, a.s.):

Přednáška Einsteinovy gravitační vlny konečně prokázány! (Prof. RNDr. Jiří Podolský, CSc., DSc., MFF UK Praha):

Dílna: Fyzikální měření pro začátečníky i pokročilé (Vojtěch Žák)

Dílna: Termovizní kamera ve výuce fyziky (Petr Kácovský)

Dílna: Elektrochemie (Václav Piskač)

Program: Konference sestávala z kombinace plenárních přednášek a dílen. Dílny nabídly účastníkům možnost podívat se, jak ke své práci přistupují jiní vedoucí či účastníci regionálních center. Několik dílen bylo věnováno i výuce matematiky dle metody profesora Hejného.

Program konference včetně přehledu jednotlivých dílen zde.

Poplatek: Účast na konferenci, ubytování a strava pro účastníky projektu Elixír do škol ZDARMA. Účastníci si sami uhradili pouze dopravu.

Ubytování: Pro účastníky konference bylo zajištěno ubytování na internátu pořádající školy.

Kontakt: V případě dotazů či nejasností kontaktujte manažerku konference Ladislavu Hadravovou na lhadravova@nadacedb.cz.